Voor 12.00 uur besteld vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf 50 euro (BE)
Gratis ophalen in onze JAVA shop
JAVA's Espresso Kracht van zacht

Espresso: gebrand op smaak

Bij JAVA branden we onze koffie traag, lokaal en klimaatneutraal. We geven onze koffiebonen de tijd om het beste van zichzelf te geven, net zoals jij na dat lekkere kopje Espresso. Met wie deel jij de kracht van zacht? 

Wat is Espresso? 

Espresso is een extractiemethode, waarbij je door middel van heet water onder hoge druk fijn gemalen koffie extraheert. Het is één van de grootste Italiaanse klassiekers. Wist je trouwens dat een Espresso minder cafeïne bevat dan filterkoffie? Dat heeft te maken met de contacttijd met water.  Hoe langer de contacttijd tussen koffie en water, hoe meer cafeïne je koffie bevat. 

Hoewel de eerste espressomachine al in 1822 werd ontworpen door een Fransman, was het vooral Italië in het begin van de 20ste eeuw die ermee pochte. In 1901 werd de eerste compacte machine ontworpen van Italiaanse makelij. 

Wat is het verschil tussen Espresso en een gewone koffie?

Koffie en espresso kan je met dezelfde koffiebonen zetten, maar toch zit er wel degelijk verschil tussen deze twee warme dranken.

Het verschil zit hem vooral in de manier waarop de koffie wordt gezet. De maalgraad is hierbij van belang, omdat bij Espresso de doorlooptijd korter is, en de hoeveelheid water kleiner. De smaak wordt hierdoor veel intenser smaak dan bij koffie. 


Wat heb je nodig?

Als je de perfecte espresso wenst te maken dien je uiteraard te beschikken over een koffiemachine en koffie. 

  • Koffie. Vers gebrand en bij voorkeur vol van smaak, zoals Tranquillo of Maragogype. 
  • Koffietoestel
  • Eventueel een koffiemolen

 

Als je mensen in Italië vraagt naar wat er nodig is om een perfecte espresso te maken, dan zal men refereren aan de vier M's.
Wij zetten ze voor je op een rij:

  1. Miscela: de verse koffiebonen moeten van perfecte kwaliteit zijn. Gelukkig hebben wij voor jou de juiste koffiebonen in huis.
  2. Macinacaffè: een goede maling van de koffiebonen is noodzakelijk.
  3. Macchina: de koffie moet je snel en onder een constante druk kunnen zetten.
  4. Mano: het cremàlaagje is beslist onmisbaar en wordt ook wel 'de hand van de meester' genoemd.

Barista must-haves voor de perfecte Espresso

Handige toebehoren die onmisbaar zijn voor elke Barista die een heerlijke espresso wil serveren. 

Hoe maak je een Espresso?

Iedereen kan de perfecte espresso maken. Het vergt alleen wat oefening. Wij leggen je in 3 stappen uit hoe je de perfecte espresso zet. 

Stap 1: Neem een verwarmd kopje en plaats het onder je koffietoestel. 

Stap 2: Weeg 7 tot 10 gram koffiebonen af en maal zeer fijn (voor een Espresso!) of laat je espressomachine het werk doen. De ideale doorlooptijd ligt tussen 20 en 30 seconden.

Stap 3: Klaar! Serveer en geniet van je Espresso. 

 

Tip: Met je JAVA Capsule System maak je makkelijk de perfecte espresso! 

Video URL:
Currently supported:

Checklist voor de perfecte Espresso

Het maken van deze warme drank vergt het nodige van jouw concentratie. Gelukkig hebben wij de juiste koffietoestellen en koffiebonen in huis om een lekker kopje te zetten. Hoe weet je of je een goede espresso hebt gezet?

  1. Je gebruikt vers en zacht water.
  2. Zorg ervoor dat het water warm genoeg is, evenals het kopje dat je gebruikt.
  3. Je hebt de juiste kwaliteit koffiebonen in huis
  4. Je hebt niet meer (of minder) koffiebonen gemaald dan nodig is.
  5. Je maalt niet te fijn, maar ook niet te grof.
  6. De espresso heeft een lichte, stevige en egale crema met een volle smaak, in balans.

Wat als je Espresso …

Te acide (zuur) is?

Probeer onderstaande facturen één voor één uit:  

  • Maal fijner
  • Verhoog de doorlooptijd
  • Verminder de dosis koffie.

Te bitter is?

Test onderstaande factoren één voor één uit:  

  • Maal grofer
  • Verminder de doorlooptijd
  • Verhoog de dosis koffie.
JAVA's Espresso - Checklist

Duik in de koffiewereld

Wil je graag je Espresso leren beoordelen op smaak? Wil je graag weten hoe je jou koffiemollen coorect moet afstellen?

In deze praktijkgerichte workshop zoomen we samen in op alle parameters die invloed hebben op je Espresso. Na een stukje noodzakelijke theorie gaan we aan de slag met de praktijk.


Dankzij JAVA's huisbarista Ina weet jij hoe je dé perfecte Espresso kan bereiden.