Over JAVA Koffie

Bij JAVA Koffie branden we onze koffie traag, zodat de koffiebonen alle tijd hebben om het beste van zichzelf vrij te geven. Net als jij die, na dat kopje koffie, de hele wereld aan kan!

TRAGER IS BETER

Haast komt kwaliteit zelden ten goede en dat is de reden dat JAVA ervoor kiest haar koffiebonen traag te branden. Door de temperatuur van de koffiebrander geleidelijk te verhogen, kunnen de koffiebonen alle essentiële oliën behouden die de unieke aroma’s en smaken vrijgeven. Het resultaat? Een krachtig kopje koffie dat je de hele dag energie geeft, maar toch zacht is van smaak.

EEN DUURZAAM FAMILIEVERHAAL

Dat familie belangrijk is weten ze bij JAVA maar al te goed. Al sinds 1935 brandt de familie Claes koffie op Belgische bodem. De vierde generatie staat nu aan het roer en zij zetten de koers van innovatie en duurzaamheid verder. Zo schakelden ze over in 2016 op een 100% klimaatneutrale branding en gebruiken ze voornamelijk gerecycleerd materiaal in hun webshop.

ZOVEEL SMAKEN

Zeg niet zomaar koffie tegen de verschillende soorten JAVA koffie. Naast de vertrouwde smaken als Dessert of Intens is het aanbod zo uitgebreid dat elke koffieliefhebber zijn of haar gading kan vinden. Denk maar aan een heerlijk fruitige boon uit Mexico, een pittige Fairtrade koffie uit Congo of een delicate biologische teelt uit Peru. De verschillende koffies zijn ook te verkrijgen in pads en capsules. Je vindt het volledige aanbod op de JAVA webshop.


 

 Historiek van ons bedrijf 

 1925  

1935 - Oprichting

Het JAVA-verhaal begint in 1925. In hartje Wezemaal beginnen Elisa en Eduard Wuyts een handel in koloniale waren zoals peper, olie, margarine,… De klanten waren winkeliers, waardoor er in elke straat wel een winkeltje was waar haar etenswaar te koop was.

 1935 

oude branderij

In 1935 opent Eduard Wuyts de eerste koffiebranderij in hartje Wezemaal, vernoemd naar de betere koffie die toen van het Indonesische eiland Java kwam.

1945 - 1955

 

Twee van de drie dochters Wuyts huwen met twee broers Claes. Zij stappen in 1955 ook mee in het bedrijf.  Zo bouwt de tweede generatie, de broers Marcel en Frans Claes, het bedrijf verder uit.

 1984 

In 1984 neemt de derde generatie het roer over . Zij starten  met de bouw van een nieuwe koffiebranderij en de verkoop van koffie en toestellen naar grootkeukens. In 2003 koopt Wim Claes zijn broers uit wordt algemeen directeur. Ook zijn echtgenote Mady komt in het bedrijf.

 2005 

Familie

Vanaf 2005 gaat de vierde generatie aan de slag in het bedrijf. Pieter en Kathleen Claes starten als Coffee Advisors.

Kathleen: "Het was altijd mijn droom om daar deel van uit te maken. Ik heb eerst negen jaar les gegeven, maar het bleef kriebelen. Op een bepaald moment moést ik springen." 

 2012 

Sinds 2012 branden en verpakken we in onze nieuwe state-of-the-art koffiebranderij in Rotselaar, niet ver van waar het allemaal begon. De koffiebonen worden langzaam van binnenuit aangeroosterd: met moderne technologie, maar even traag als vier generaties geleden. Zo krijgen de koffiebonen de tijd om alle aroma’s te ontwikkelen.

 2012 

Pieter Claes wint award Belgian Coffee Roaster of the Year. The JAVA Coffee Company mag zichzelf twee jaar lang beste Belgische koffiebrander noemen.

 2014 

Video URL:
Currently supported:

We reizen naar Ethiopië, de bakermat van de koffie. Samen met de koffietelers selecteren we er de beste bonen.

 2016 

Kathleen Claes wordt de eerste vrouwelijke CEO ofwel SHEO.  Hiermee staat de vierde generatie aan het hoofd van The JAVA Coffee Company en blijven we de traditie van het familiebedrijf verder zetten.

 2016 

Video URL:
Currently supported:

Alle JAVA Koffie wordt klimaatneutraal gebrand sinds september 2016.

Kathleen: "Als één van de enige koffiebranderijen in België is ons productieproces klimaatneutraal, zodat ook het milieu en de families van de boeren er wel bij varen. In 2017 hebben we 3,138 ton CO2 afkomstig van de productie van onze koffie gecompenseerd, dat zijn zo’n 1.203 heen-en-terug vluchten van Brussel naar New-York."

 2017 

In de gezellige The JAVA Coffee House ontdek je specialiteiten als slow drip, latte of seizoenscocktails met speculaas, Destrooper-koekjes of honing... Maar je kunt er ook de vertrouwde Belgische koffie drinken. Het trendy interieur knipoogt naar het verleden met een oude koffiemolen of verpakking, een vintage sofa...

Bezoek The JAVA Coffee House in Brussels Airport, Station Brussel-Zuid, Hogeschool Gent, Waasland Shopping Center, Wijnegem Shop Eat Enjoy, ...

 2019 

Als familiebedrijf uit 1935 dragen we een zekere nostalgie met ons mee. Hoe breng je dat anno 2019 aan de man? We verpakken dat warme gevoel van vroeger in een hedendaags jasje.

De hedendaagse, kwalitatieve uitstraling matcht met de jarenlange reputatie en kennis.

  2019 

Als hommage aan haar overgrootmoeder Elisa lanceert Kathleen Claes 'Elisa by JAVA Coffee’ in Leuven. Want de manier waarop je koffie bereid wordt, met wie je ervan geniet en wat je er bij eet kan van je koffiemoment zoveel meer maken.

Bij Elisa kan je terecht voor het ontbijt, brunch, lunch of gewoon een tussendoortje.

  2021 

Video URL:
Currently supported:

Een kopje vol elegante en karaktervolle smaken! JAVA selecteert de beste bonen en zorgt voor een trage branding om zo een zachte, maar pittige koffie op de markt te brengen.

De krachtige smaak van JAVA koffie in de kijker zetten; met deze missie gingen Kathleen Claes en Petra de Roos aan de slag nadat ze elkaar ontmoetten in Groenland. De CEO van JAVA Coffee Company en de Managing Director van reclamebureau LDV lanceren ‘de Kracht van Zacht’.

 2021 

In juni 2021 installeerden we maar liefst 420 zonnepanelen op onze site in Rotselaar. Dankzij deze duurzame investering zullen we 70% van de opgewekte energie zelf verwerken in onze kantoren, de winkel en natuurlijk de koffiebranderij. De overige 30% die in weekends en op feestdagen wordt geproduceerd, zullen we binnenkort opvangen met slimme laadpalen.

Dankzij deze investering staan we een stap dichter bij een volledig klimaatneutrale onderneming.

 2022 

JAVA Koffie wil het jou makkelijker maken om duurzame keuzes te maken. Zodat jij niet alleen vandaag kiest voor de lekkerste koffie, maar ook morgen.  Daarom werken we elke dag aan een duurzaam aankoopbeleid. Dat wil zeggen dat we zo min mogelijk koffie aankopen van plantages waarvoor bossen worden gekapt of waar sterke pesticiden worden gebruikt, geen restwatermanagement is, …

Zo realiseren we in 2022 de eerste driedubbel duurzame koffies van ons gamma. Deze koffies zijn biologisch geteeld, Fairtrade gecertifieerd én klimaatneutraal geproduceerd. 

 2023 

In mei 2023 lanceert JAVA Rwanda Sholi koffie. Een koffie met een bijzonder verhaal: door vrouwen, voor vrouwen. Deze verfijnde origine koffie wordt namelijk geteeld door een Fairtrade coöperatieve opgericht door dertig vrouwen die opkomen voor hun rechten als koffieproducent én als vrouw.

Een kracht die JAVA Koffie graag de aandacht geeft die ze verdient!