Voor 12.00 uur besteld vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf 50 euro (BE)
Gratis ophalen in onze JAVA shop

Colombia, Sierra Nevada Arhuaca | Fairtrade Organic

JAVA Koffie wil het jou makkelijker maken om duurzame keuzes te maken. Zodat jij niet alleen vandaag kiest voor de lekkerste koffie, maar ook morgen.

Deze Colombia biedt je een gebalanceerde origine koffie met milde aciditeit, lichte chocoladetoetsen en zachte nutty tonen in de achtergrond.

Origine van Colombia koffie

In het noorden van Colombia ligt de regio Sierra Nevada de Santa Marta, waar de inheemse gemeenschap Arhuaca deze uitstekende koffie produceert.

De hoogten waarop ze deze koffie verbouwen, bieden de ideale omstandigheden voor de langzame rijping van de koffiebessen. Dat resulteert in een betere ontwikkeling van smaak en aroma.

Arhuaca gemeenschap

De Arhuaca kijken naar de wereld vanuit een majestueus bergachtig gebied.

De bergen staan bekend om hun spirituele waarde en vormen een adembenemend decor voor de verbinding tussen mens en natuur.

De Arhuaca zien het dan ook als hun taak om de natuur te behouden en te verzorgen.

Ze dragen deze filosofie de wereld in met hun koffie, die volledig natuurlijk en biologisch wordt geteeld:

  • vrij van chemische stoffen,
  • uitsluitend met organische meststoffen,
  • enkel met natuurlijke pesticiden.

ANEI coöperatieve

De ANEI-coöperatieve, opgericht door de inheemse Arhuaca-vrouw Aurora María Izquierdo uit de Yewrwa-gemeenschap in 1995, is een opvallend voorbeeld van empowerment en duurzame ontwikkeling binnen inheemse gemeenschappen.

Deze coöperatie heeft een duidelijke focus op het produceren van hoogwaardige koffie en streeft naar Fairtrade-praktijken om eerlijke beloningen te bieden aan haar leden.

Om de hoogste kwaliteit koffie te verkrijgen, richt deze Fairtrade coöperatieve richt zich op het verhogen van de productiviteit en verbeteren van de procedures, onderandere door training en ondersteuning voor: 

  • verbeteren van landbouwtechnieken,

  • implementeren van efficiëntere oogst- en verwerkingsprocessen, 

  • verbetering van procedures, bv. logistiek, kwaliteitscontrole en certificering,

  • waarborgen van eerlijke handelspraktijken en duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen.

 

Aurora's inspirerende reis 

Aurora was een van de eerste vrouwen van haar generatie die de inheemse Arhuaca gemeenschap van Santa Marta verliet om een hogere opleiding te volgen.

Tijdens haar studie landbouwtechniek aan de Universidad Nacional de Colombia dacht Aurora na over hoe koffie een bron van waarde kon worden voor de inheemse boerengemeenschappen van La Sierra Nevada de Santa Marta.

Na haar afstuderen keerde ze terug naar haar gemeenschap en creëerde een duurzaam landbouwprogramma dat sindsdien de levenskwaliteit in het gebied drastisch heeft verbeterd.

 
Video URL:
Currently supported:

Wat is het proces voor de Colombia koffiebonen

Deze koffie is het resultaat van ongeveer 700 producenten in het noorden van Colombia, en is gecertificeerd als Fairtrade en Biologisch.

De koffiebessen worden verwerkt door met de hand aangedreven machines. Tijdens dit proces ondergaan ze deze stappen:

  • Wassen,
  • Fermentatie gedurende ongeveer 18 uur,
  • Drogen op verhoogde bedden, in de zon en in kleine zonnige kassen.

Driedubbel duurzaam

Deze nieuwe origine koffie in bonen en gemalen wordt duurzaam geteeld en klimaatneutraal geproduceerd.

Hij is niet alleen uniek in smaak, maar ook in duurzaamheid. Hij is maar liefst driedubbel gecertifieerd. Hoezo? De koffie werd geproduceerd in samenwerking met Fairtrade, het Europees Bio label én CO2-neutraal gebrand. ​​​​​​​

Waarom is deze koffie driedubbel duurzaam? 

  • FairtradeDe koffieboeren krijgen gegarandeerd een minimumprijs als vangnet tegen zware marktprijsdalingen. 
  • Bio: Er worden geen kunstmatige meststoffen of chemische pesticiden gebruikten op de plantage;
  • Klimaatneutraal: De CO2-uitstoot wordt teruggebracht tot nul via reductie of compensatie van emissies in de koffieketen, van plantage tot winkelpunt.


Dankzij de Fairtrade Klimaat Academie kunnen de koffieboeren regelmatig trainingen bijwonen over manieren om door de klimaatcrisis heen te blijven groeien. Dit kan gaan over het aanplanten van bomen, irrigatie, gewasdiversificatie en schone energie.   

Als je kiest voor Fairtrade, steun je boeren zoals deze om samen vaardigheden en kennis uit te wisselen, zodat ze terug kunnen vechten tegen de uitdagingen van de klimaatcrisis. 


De ideale zetwijze volgens onze barista


Voor de Colombia raadt onze huisbarista de French Press Slow Coffee aan. Met deze zetwijze komen de zoete smaken helemaal tot zijn recht.


Andere origine koffies

Ontdek alle onze Origine koffies, elk met een unieke smaak en eigen verhaal.