Colombia, Sierra Nevada Arhuaca | Fairtrade Organic
Origine van Colombia koffie |
In het noorden van Colombia ligt de regio Sierra Nevada de Santa Marta, waar de inheemse gemeenschap Arhuaca deze uitstekende koffie produceert. De hoogten waarop ze deze koffie verbouwen, bieden de ideale omstandigheden voor de langzame rijping van de koffiebessen. Dat resulteert in een betere ontwikkeling van smaak en aroma. Arhuaca gemeenschapDe Arhuaca kijken naar de wereld vanuit een majestueus bergachtig gebied. De bergen staan bekend om hun spirituele waarde en vormen een adembenemend decor voor de verbinding tussen mens en natuur. De Arhuaca zien het dan ook als hun taak om de natuur te behouden en te verzorgen. Ze dragen deze filosofie de wereld in met hun koffie, die volledig natuurlijk en biologisch wordt geteeld:
|
ANEI coöperatieveDe ANEI-coöperatieve, opgericht door de inheemse Arhuaca-vrouw Aurora María Izquierdo uit de Yewrwa-gemeenschap in 1995, is een opvallend voorbeeld van empowerment en duurzame ontwikkeling binnen inheemse gemeenschappen. Deze coöperatie heeft een duidelijke focus op het produceren van hoogwaardige koffie en streeft naar Fairtrade-praktijken om eerlijke beloningen te bieden aan haar leden. Om de hoogste kwaliteit koffie te verkrijgen, richt deze Fairtrade coöperatieve richt zich op het verhogen van de productiviteit en verbeteren van de procedures, onderandere door training en ondersteuning voor:
|
Aurora's inspirerende reis
Aurora was een van de eerste vrouwen van haar generatie die de inheemse Arhuaca gemeenschap van Santa Marta verliet om een hogere opleiding te volgen.
Tijdens haar studie landbouwtechniek aan de Universidad Nacional de Colombia dacht Aurora na over hoe koffie een bron van waarde kon worden voor de inheemse boerengemeenschappen van La Sierra Nevada de Santa Marta.
Na haar afstuderen keerde ze terug naar haar gemeenschap en creëerde een duurzaam landbouwprogramma dat sindsdien de levenskwaliteit in het gebied drastisch heeft verbeterd.
Wat is het proces voor de Colombia koffiebonenDeze koffie is het resultaat van ongeveer 700 producenten in het noorden van Colombia, en is gecertificeerd als Fairtrade en Biologisch. De koffiebessen worden verwerkt door met de hand aangedreven machines. Tijdens dit proces ondergaan ze deze stappen:
|
Driedubbel duurzaam
Deze nieuwe origine koffie in bonen en gemalen wordt duurzaam geteeld en klimaatneutraal geproduceerd.
Hij is niet alleen uniek in smaak, maar ook in duurzaamheid. Hij is maar liefst driedubbel gecertifieerd. Hoezo? De koffie werd geproduceerd in samenwerking met Fairtrade, het Europees Bio label én CO2-neutraal gebrand.
Waarom is deze koffie driedubbel duurzaam?
- Fairtrade: De koffieboeren krijgen gegarandeerd een minimumprijs als vangnet tegen zware marktprijsdalingen.
- Bio: Er worden geen kunstmatige meststoffen of chemische pesticiden gebruikten op de plantage;
- Klimaatneutraal: De CO2-uitstoot wordt teruggebracht tot nul via reductie of compensatie van emissies in de koffieketen, van plantage tot winkelpunt.
Dankzij de Fairtrade Klimaat Academie kunnen de koffieboeren regelmatig trainingen bijwonen over manieren om door de klimaatcrisis heen te blijven groeien. Dit kan gaan over het aanplanten van bomen, irrigatie, gewasdiversificatie en schone energie.
Als je kiest voor Fairtrade, steun je boeren zoals deze om samen vaardigheden en kennis uit te wisselen, zodat ze terug kunnen vechten tegen de uitdagingen van de klimaatcrisis.
De ideale zetwijze volgens onze barista
Voor de Colombia raadt onze huisbarista de French Press Slow Coffee aan. Met deze zetwijze komen de zoete smaken helemaal tot zijn recht.
Andere origine koffies
Ontdek alle onze Origine koffies, elk met een unieke smaak en eigen verhaal.