Welke koffiebonen kies jij best voor jouw koffiemachine?
Heb je een nieuwe koffiemachine in huis? Dan is het tijd om na te denken over de juiste koffiebonen. De keuze van koffiebonen speelt een cruciale rol in de smaak van je koffie. Maar welke koffiebonen passen het beste bij jouw volautomaat of espressomachine?
Hieronder geven we je tips om de beste koffiebonen voor jouw koffiemachine te kiezen, zodat je geniet van koffie precies zoals jij hem graag drinkt: zacht, sterk of fruitig.
Wist je dat heel wat elementen de smaak van je kop koffie beïnvloeden? Bijvoorbeeld:
- De koffieboon zelf, uiteraard: herkomst, type koffieboon
- Het proces: gewassen of natural koffie, brandgraad, brandduur, versheid
- De bereiding: maalgraad, hoeveelheid koffie en water, kwaliteit en temperatuur van het water
Duik in de wereld van koffie
In de opleiding Introduction to coffee ontdek je alles over de koffiereis.
Van de ontdekking in Ethiopië tot afgewerkt kopje koffie in de koffiebar vandaag.
Door Cupping, een gestandaardiseerde manier van koffieproeven, leer je koffie proeven als een professional.
Origine koffie
Origine koffie, ook wel specialty koffie, is afkomstig uit één land, één regio, soms zelfs van één plantage (Single Estate). Het unieke aan deze koffies? Alle smaakkenmerken van dit land of deze regio zijn terug te vinden in de smaak van het kopje koffie.
Origine vs blend
De meeste koffies die je tegenkomt zijn blends, zoals onze Dessert koffie.
Koffie blends
Bij koffie blends is de smaak aan dezelfde prijs aanbieden belangrijk. Onze meesterbrander neemt koffiebonen uit verschillende landen en werelddelen om tot de uiteindelijke smaak te komen. Dit lukt alleen door met de samenstelling van het pakje koffie te spelen. De samenstelling van een Blend koffie kan dus van jaar tot jaar verschillen. Maar de smaak blijft hetzelfde.
Origine koffie
Bij origine koffie uit één regio is het onmogelijk om altijd dezelfde smaak te krijgen. Je krijgt in je pakje koffie de smaken die Moeder Natuur dat jaar in de koffiebessen heeft gestopt. Juist dat maakt een pakje origine koffie extra bijzonder.
Onze aanrader voor espressomachines
Aan JAVA's Blend 28 - house blend in onze koffiebars - gaat een lange periode van ontwikkeling vooraf. Op artisanale manier en met veel passie hebben onze meesterbranders deze blend geperfectioneerd.
Dankzij de slow roast brandwijze blijven de oliën grotendeels ín de boon, in plaats van naar het oppervlak te trekken. Dat zorgt voor minder vette bonen die vriendelijker zijn voor je koffiemolen: ze zorgen voor minder onderhoud, een langere levensduur én constantere prestaties. De slow roast methode draagt bovendien bij een zuivere, rijke en gebalanceerde koffiesmaak.
Geniet met deze koffiebonen Blend 28 van een mooie zoete koffie met toetsen van donkere chocolade en volle body. Speciaal ontwikkeld voor Espressomachines.
Ideaal voor Ristretto, Espresso, Lungo, maar evengoed voor Cappuccino & Latte’s.
Type boon
De Arabica en Canephora (beter gekend als Robusta) zijn de meest gekende koffiebonen.
Arabica
De Arabica groeit op grote hoogte in Zuid- & Centraal Amerika en wordt vooral gewaardeerd voor zijn zachte, milde smaak.
Robusta
De Robusta onderscheidt zich door een scherpere smaak. De bonen worden vooral verbouwd in lager gelegen, warme gebieden in Afrika, Brazilië en Azië.
Brandproces
Hoe de koffieboon gebrand wordt, heeft invloed op de smaakintensiteit van de koffie. Drie belangrijke factoren die het uiteindelijke resultaat in je kopje koffie sterk beïnvloeden:
-
Brandkleur
Licht branden geeft een zachte smaak, donker branden een bittere smaak - Brandduur
Bij JAVA Koffie zweren we bij het traag branden. We geven de koffieboon rustig aan alle tijd tijdens het branden.
- Temperatuur
Door langzaam de temperatuur te verhogen, gaan de bonen niet zweten en behouden ze hun essentiële oliën, die de aroma's en smaken vrijgeven.
Versheid van het pakje
Wanneer koffie vers verpakt wordt, ontgast de koffie nog. Door slim te verpakken kan je de versheid en de aroma van de koffie bewaren. Hoe boller een pakje staat, hoe verser.
Hoe gaan wij te werk bij JAVA Coffee
Bij JAVA Koffie zit niet meer dan 48 uren tussen het branden, afkoelen en verpakken. Zo ben je steeds zeker van vers pakje koffie! Het slimme versheidsventiel in onze verpakking laat de verse koffie rustig ontgassen, terwijl het volle aroma binnenin bewaard blijft. Lucht kan niet naar binnen langs het slimme ventiel, alleen naar buiten.
Hoe bewaar ik mijn koffie?
Eens geopend bewaar je thuis jouw koffie best in de originele verpakking, afgesloten met een elastiekje. Die zet je dan in het diepvriesvak. De lage licht- en luchtcirculatie houdt de koffie nog langer vers. Bovendien zit er zo weinig water in gebrande koffie, dat bevriezen niet meer mogelijk is.
Bewaar je koffie niet in de koelkast, want koffie neemt andere geuren en smaken op.
Maalgraad
De maalgraad van koffie is simpelgezegd hoe grof of fijn je koffiebonen gemalen worden. Het bepaalt hoe snel het water door de maling kan stromen.
Zie het als een trechter die je of met zand of met kiezels vult. Dezelfde hoeveelheid water stroomt veel sneller door een trechter met kiezels. Wanneer er zand in de trechter zit, wordt het water langer opgehouden voordat het er doorheen stroomt.
Espressomachines (volautomaat) hebben vaak een ingebouwde molen, die jouw koffie automatisch maalt. Deze kan je soms zelf aanpassen.
- Hoe groffer, hoe zuurder
- Hoe fijner, hoe bitterder
Cafeïne in koffie
Koffiebonen bevatten van nature cafeïne.
Cafeïne kan in kleine hoeveelheden je alertheid en concentratie verhogen en je sportprestaties verbeteren. Te veel cafeïne kan negatieve effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. De effecten van cafeïne verschillen per persoon.
Wat is cafeïnevrije koffie?
Koffie zonder cafeïne, ook wel deca koffie genoemd. Voor wie van koffie wilt genieten, kopje na kopje, maar zonder de opwekkende werking van cafeïne.