Tips en weetjes voor een heerlijke koffie
WDT tool: essentiële accessoire voor de perfecte Espresso
De WDT-tool, een eenvoudig maar krachtig hulpmiddel dat jouw Espresso naar een hoger niveau tilt.
Lees verder en ontdek hoe deze tool jou kan helpen om het maximale uit je koffiebonen te halen.
Koffieverdeler: de sleutel tot een perfect gelijkmatige Espresso
De koffieverdeler, een hulpmiddel dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar essentieel is voor een consistente extractie van jouw Espresso.
In deze blog duiken we in wat een koffieverdeler precies doet en waarom het onmisbaar is voor zowel thuisbarista’s als professionals.
French Press koffie: hoe begin je eraan?
Een French Press wordt in de volksmond ook wel een ‘doordrukpot’ genoemd. Of misschien ken jij 'm wel als Cafetière? Dat is afgeleid van de oorspronkelijke naam ‘cafetière à piston’.
Het apparaatje bestaat uit een doorgaans glazen pot en een deksel, met daarin een metalen filter die je omhoog of omlaag kunt bewegen. De French Press is nog goed voor het milieu ook, want je hebt voor deze manier van koffiezetten geen koffiefilters nodig.
Espresso: grootse klassieker
Espresso is een extractiemethode, waarbij je door middel van heet water onder hoge druk fijn gemalen koffie extraheert. Het is één van de grootste Italiaanse klassiekers.
Iedereen kan de perfecte espresso maken. Het vergt alleen wat oefening. Wij leggen je in een vijfstappenplan uit hoe je de perfecte espresso zet!
Latte Macchiato: koffie met laagjes melk
De latte macchiato is een koffiedrank bestaande uit laagjes melk en espresso. Je maakt hem op precies tegenovergestelde wijze van de cappuccino. Je begint met melk en melkschuim en voegt vervolgens het espressokopje met inhoud eraan toe. Latte macchiato betekent letterlijk melk (latte) gevlekt (macchiato).
Checklist voor de perfecte cappuccino
Een cappuccino bestaat uit een espresso met daarbovenop gestoomde melk. Dankzij de espresso is deze koffiesoort rijk van smaak maar tegelijkertijd ook zacht door de melk die wordt toegevoegd. Een cappuccino bestaat uit drie gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim.
Hoe bewaar ik mijn koffie?
Eens geopend, plooit u de bovenste rand van het originele pakje twee keer om, doet er een elastiekje rond en bewaart het pakje in een lucht- en lichtdichte doos in de diepvriezer. Daar is minder licht- en luchtcirculatie dan in uw keukenkastje. Bovendien zit er zo weinig water in gebrande koffie, dat bevriezen niet meer mogelijk is.
Bewaar uw koffie niet in de koelkast, want koffie neemt andere geuren en smaken op. Om optimaal te genieten van uw koffie, gebruikt u hem best zo snel mogelijk.
Hoeveel koffie moet ik gebruiken?
Op deze vraag is er niet één antwoord. De ene wil zijn koffie liever sterk, de andere houdt van een zacht kopje. Experimenteer met de hoeveelheid koffie en bereid jouw perfecte kopje zwart goud. Gebruik, als richtlijn, tussen 55 en 65 gram per liter water voor een goede extractie.
Verder gebruik je best gefilterd water. Zorg ervoor dat het toestel, de filter en de koffiepot brandschoon zijn.
Meer weten? Schrijf je in voor onze opleiding Slow Coffee en ontdek hoe je de meest subtiele aroma's uit je kopje koffie haalt.
Hoe warm moet het water zijn?
Laat vers water koken, maar giet de koffie op met water dat net van de kook is: 92 tot 96°C . Zorg voor ‘zacht’ water. Kalk absorbeert smaakstoffen en is daarnaast slecht voor het koffietoestel. Regelmatig ontkalken is een aanrader.
Tip: spoel papieren filters
Spoel papieren filters goed door met water voordat je de koffie erin doet. Dit voorkomt papiersmaak en geeft een betere extractie. Papiersmaak is zoals kurk in wijn, je mond trekt samen en de koffie smaakt hierdoor onaangenaam.
Vergeet het water, dat vanwege het doorspoelen in de kan terecht komt, niet weg te gooien.