Van boon tot koffie
Elke dag eist perfectie
Elke groene boon is stille getuige van zijn herkomst. Zon, schaduw, droogte, regen, warme of koude dagen, koele of zwoele nachten, arme of rijke bodem... Het DNA van elke boon wordt vastgelegd door de natuur en zo is elke boon weer anders. De geheimen ervan kennen, het potentieel zien, is een vak op zich.
Dagelijks speuren onze meester-koffiebranders de wereldmarkten af op zoek naar bijzondere oogsten. Meestal met een uitgesproken koffiesmaak in het hoofd. Op zoek naar de boon die haar belofte zal waarmaken. Soms met de nieuwsgierigheid van een ontdekkingsreiziger, op zoek naar een unieke verrassing. Maar altijd met respect voor de natuur en de mensen die de groene boon tot een meesterlijke kop koffie maken.
De bonen
De Arabica en Canephora (beter bekend als Robusta) zijn de meest gebruikte koffiebonen.
- Arabica groeit op grote hoogtes in Zuid- en Centraal-Amerika en staat bekend om zijn zachte, milde smaak.
- Robusta daarentegen heeft een krachtigere, scherpere smaak en wordt vooral verbouwd in lager gelegen, warmere gebieden zoals Afrika, Brazilië en Azië.
Oogsten: koffie begint met dieprode bessen
Er zijn drie manieren om de vruchten van de koffieplant te plukken:
- Picking: Manueel plukken van alleen de rijpe, dieprode bessen. Arbeidsintensief, maar met de hoogste kwaliteit.
- Stripping: Met een speciale kam worden alle bessen – rijp en onrijp – in één beweging geoogst. Een snellere methode, maar met wisselende kwaliteit.
- Machinaal: Een efficiënte manier om grote hoeveelheden te plukken, al wordt er geen onderscheid gemaakt tussen rijpe en onrijpe bessen.
Verwerken: elke stap beïnvloedt het aroma
Na het plukken worden de koffiebessen verwerkt. Om de bonen uit de bes te krijgen, bestaan er drie methoden, die elk een invloed hebben op de smaak:
-
Droge (natural) verwerking: De bessen drogen in de zon op droogtafels en worden regelmatig omgedraaid. Daarna worden ze in een schilmachine ontdaan van hun vruchtvlees. Dit resulteert in een zoetere koffie.
-
Natte (washed) verwerking: De rijpe bessen worden gekneusd, gefermenteerd in bassins en vervolgens gewassen. Drogen gebeurt machinaal of in de zon. Dit levert een frissere, fruitige koffie op.
-
Halfdroge (semi-washed) verwerking: en combinatie van de vorige methoden, zonder fermentatie. Het resterende vruchtvlees wordt verwijderd door drukken en wrijven. Hierdoor ontstaat een milde, minder zure koffie.
Wist je dat...
Elke koffieboon een maatje heeft?
Koffiebonen zitten meestal per twee in een bes, als een onafscheidelijk duo.
Keuren: een vak apart
Nog voor de bonen worden gebrand, ondergaan ze een strenge selectie. In het koffielabo in Rotselaar testen we de groene bonen op geur, smaak en kwaliteit. Alleen de beste exemplaren worden gebrand en gemalen voor een proefproces waarbij het volledige smaakpalet wordt beoordeeld.
Pas na het succesvol doorstaan van deze tests, verdienen de bonen hun plek als JAVA koffie.
Met elke kop JAVA Koffie proef je de passie, precisie en puurheid
van het hele proces – van boon tot jouw favoriete kop koffie.
Verpakken: versheid voorop
Ook na het branden wordt JAVA koffie nog altijd met de beste zorgen omringd. Binnen 48 uur na het branden worden de bonen afgekoeld en verpakt in een soepele zak met een slim versheidsventiel. Dit laat de koffie rustig ontgassen, terwijl het aroma behouden blijft.
Bewaar-tip
Laat je koffie in de originele verpakking en sluit hem af met een elastiekje. In de diepvries blijft de koffie het langst vers, dankzij de lage licht- en luchtcirculatie.