Latte Macchiato: koffie met verschillende laagjes melk

De latte macchiato is een koffiedrank bestaande uit laagjes melk en espresso. Je maakt hem op precies tegenovergestelde wijze van de cappuccino. Je begint met melk en melkschuim en voegt vervolgens het espressokopje met inhoud eraan toe. De drank is afkomstig uit Italië en een genot om te drinken. Latte macchiato betekent letterlijk melk (latte) gevlekt (macchiato).


Wat heb je nodig voor het maken van een Latte Macchiato?

Voor het maken van een overheerlijke latte macchiato heb je zowel een koffiemachine als melkopschuimer nodig. De melk is op verschillende manieren op te schuimen: met een handklopper, een automatische melkopschuimer of je maakt gebruik van een melkopschuimer die direct verbonden is met je espressoautomaat.

 

Heb je nog geen espressoautomaat of melkopschuimer? Maak het jezelf gemakkelijk en kies uit ons veelzijdige aanbod automaten en melkopschuimers.

 

Hoe maak je een Latte Macchiato?

Wil je graag een Latte Macchiato maken en zoek je een handig stappenplan? Wij leggen je in 5 stappen uit hoe je een perfecte Latte Macchiato maakt!

 

Stap 1: Start met koude melk. Verwarm de melk tot max 70°C . Maak hierbij slim gebruik van onze opschuimmelk. Let erop dat de melk niet kookt! 

 Hoe je precies zo ‘n gladde, volle microfoam bereikt? Volg onze cursus Latte Art.

Stap 2: Schenk de melk in een hoog glas tot een centimeter onder de rand.

Stap 3: Laat de melk zich heel even ‘zetten’. Hierdoor zakt de warme melk naar beneden en blijft de luchtige melkschuim bovenaan.

Stap 4:. Bereid ondertussen je espresso.

Stap 5: Schenk tot slot rustig de espresso in de melk en je hebt een perfecte latte macchiato.


In dit filmpje zie je hoe onze Barista melk opstoomt met een halfautomatisch Espressotoestel. 

Video URL:
Currently supported:

Heb je nog geen geschikt espressoapparaat in huis of ontbreken de juiste koffiebonen voor het maken van een latte macchiato? Maak je geen zorgen, want ons assortiment bestaat naast espresso apparaten ook uit koffiebonen of Nespresso koffiecapsules. Op die manier serveer jij zowel jezelf als je gasten een heerlijke latte macchiato.

 

Checklist voor de perfecte Latte Macchiato

Voor het maken van de perfecte latte macchiato zijn een aantal zaken belangrijk. Zo moet driekwart van het glas gevuld zijn met melk met daar bovenop een mooie schuimkraag. Hoe weet je zeker dat je de perfecte latte macchiato maakt?


  • De melk glanst en heeft een gladde textuur met enkele kleine belletjes (microfoam).
  • De smaak is niet bitter: vanaf 80°C worden de suikers verbrand en gaan deze wat bitterder proeven. 
  • Een perfecte latte macchiato bestaat voor 3/4 uit melk en slechts 1/4 uit espresso.


Kortom: alles is aanwezig om een latte te zetten. Laat je niet tegenhouden, maar bereid er eentje voor jezelf of iemand anders.


Wat is het verschil tussen Latte Macchiato en Cappuccino?

Een latte macchiato en een cappuccino worden allebei gemaakt van espresso en melk. Toch zit er wel degelijk verschil en dit zie je terug in de ingrediënten, de volgorde van bereiding en de manier van serveren.

Bij een latte macchiato schenk je de espresso op de gestoomde melk en bij een cappuccino is dit precies andersom. Daarnaast wordt er bij een latte macchiato veel meer melk gebruikt dan bij een cappuccino. Waar je cappuccino serveert in een speciaal kopje, wordt de latte macchiato geserveerd in een lang doorzichtig glas. Op die manier is de dikke schuimlaag goed zichtbaar.


Soorten melk

Verschillende soorten melk, zoals verse melk, haverdrink, amandeldrink, soja, …  Hebben elk hun eigen consistentie, smaakeigenschappen en impact op je kopje koffie.

Meer weten? Ontdek er alles in theorie en in praktijk tijdens onze workshop Latte Art for starters