Tips en weetjes voor een heerlijke koffie

Slow Coffee: V60

De V60 van Hario, ook wel drip coffee of pour-over genoemd, is een zetwijzen van slow coffee. Deze zetwijze zorgt voor een gelijkmatige extractie en een mooie smaakbalans. 


 

Slow Coffee: Chemex

Haal de lichte en fruitige smaken uit je koffie door hem klaar te maken met een Chemex. Neem vooral je tijd, deze zettechniek vraagt tijd. Maar het is het waard om nog meer te kunnen genieten van je smaken. 


 

Espresso: gebrand op smaak

Bij JAVA branden we onze koffie traag, lokaal en klimaatneutraal. We geven onze koffiebonen de tijd om het beste van zichzelf te geven, net zoals jij na dat lekkere kopje Espresso. Met wie deel jij de kracht van zacht? 


 

Cappuccino: een kopje geluk

Geluk zit in een klein hoekje... Daar waar je Cappuccino voor je klaar staat! Maar wat is een Cappuccino precies en wat heb je nodig? Hoe bereid je dat zachte, romige melkschuim? 


 

Iced Coffee: verrassend zacht

De voorbije zomer mag dan eerder één geweest zijn voor een gloeiend hete kop koffie, toch willen we je dit recept niet ontzeggen! Drink je Iced Coffee on the rocks, met melk of pimp hem met siropen! 

Geniet van je koude koffie nog vol subtiele en frisse smaken.


 

French Press koffie: hoe begin je eraan?

Een French Press wordt in de volksmond ook wel  een ‘doordrukpot’ genoemd. Of misschien ken jij 'm wel als Cafetière? Dat is afgeleid van de oorspronkelijke naam ‘cafetière à piston’.

Het apparaatje bestaat uit een doorgaans glazen pot en een deksel, met daarin een metalen filter die je omhoog of omlaag kunt bewegen. De French Press is nog goed voor het milieu ook, want je hebt voor deze manier van koffiezetten geen koffiefilters nodig.


 

Espresso: grootse klassieker

Espresso is een extractiemethode, waarbij je door middel van heet water onder hoge druk fijn gemalen koffie extraheert. Het is één van de grootste Italiaanse klassiekers. 

Iedereen kan de perfecte espresso maken. Het vergt alleen wat oefening. Wij leggen je in een vijfstappenplan uit hoe je de perfecte espresso zet!


 

Latte Macchiato: koffie met laagjes melk


De latte macchiato is een koffiedrank bestaande uit laagjes melk en espresso. Je maakt hem op precies tegenovergestelde wijze van de cappuccino. Je begint met melk en melkschuim en voegt vervolgens het espressokopje met inhoud eraan toe. Latte macchiato betekent letterlijk melk (latte) gevlekt (macchiato).


 

Checklist voor de perfecte cappuccino

Een cappuccino bestaat uit een espresso met daarbovenop gestoomde melk. Dankzij de espresso is deze koffiesoort rijk van smaak maar tegelijkertijd ook zacht door de melk die wordt toegevoegd. Een cappuccino bestaat uit drie gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim.


 

Hoe bewaar ik mijn koffie?


Eens geopend, plooit u de bovenste rand van het originele pakje twee keer om, doet er een elastiekje rond en bewaart het pakje in een lucht- en lichtdichte doos in de diepvriezer. Daar is minder licht- en luchtcirculatie dan in uw keukenkastje. Bovendien zit er zo weinig water in gebrande koffie, dat bevriezen niet meer mogelijk is.

Bewaar uw koffie niet in de koelkast, want koffie neemt andere geuren en smaken op. Om optimaal te genieten van uw koffie, gebruikt u hem best zo snel mogelijk.

 

 

Hoe bewaar ik mijn koffie?

 

Hoeveel koffie moet ik gebruiken?


Op deze vraag is er niet één antwoord. De ene wil zijn koffie liever sterk, de andere houdt van een zacht kopje. Experimenteer met de hoeveelheid koffie en bereid jouw perfecte kopje zwart goud. Gebruik, als richtlijn, tussen 55 en 65 gram per liter water voor een goede extractie.

Verder gebruik je best gefilterd water. Zorg ervoor dat het toestel, de filter en de koffiepot brandschoon zijn.

Meer weten? Schrijf je in voor onze opleiding Slow Coffee en ontdek hoe je de meest subtiele aroma's uit je kopje koffie haalt.Hoeveel koffie moet ik gebruiken?

 

Hoe warm moet het water zijn?


Laat vers water koken, maar giet de koffie op met water dat net van de kook is: 92 tot 96°C . Zorg voor ‘zacht’ water. Kalk absorbeert smaakstoffen en is daarnaast slecht voor het koffietoestel. Regelmatig ontkalken is een aanrader.

 

 

 

Hoe warm moet het water zijn?

 

Tip: spoel papieren filters


Spoel papieren filters goed door met water voordat je de koffie erin doet. Dit voorkomt papiersmaak en geeft een betere extractie. Papiersmaak is zoals kurk in wijn, je mond trekt samen en de koffie smaakt hierdoor onaangenaam.

Vergeet het water, dat vanwege het doorspoelen in de kan terecht komt, niet weg te gooien.

Tip: spoel papieren filters
 
 

Zin in een heerlijk kopje koffie van JAVA?


Zin in een heerlijk kopje koffie van JAVA?

Kom langs in de JAVA koffiebranderij