De perfecte maalgraad bepalen
Wat is de maalgraad van koffie?
De maalgraad van koffie is simpelgezegd hoe grof of fijn je koffiebonen gemalen worden. Het bepaalt hoe snel het water door de maling kan stromen.
Zie het als een trechter die je of met zand of met kiezels vult. Dezelfde hoeveelheid water stroomt veel sneller door een trechter met kiezels. Wanneer er zand in de trechter zit, wordt het water langer opgehouden voordat het er doorheen stroomt.
Waarom is de maalgraad belangrijk?
De juiste maalgraad is een bepalende factor en essentieel om grip te krijgen op je koffie. Want ook al beschik je over een kwalitatieve, vers gebrande koffie en een geavanceerde espressomachine, als de maling niet juist is afgesteld, zal de koffie body, smaak, aciditeit en aroma missen.
Met deze tips ligt het perfecte kopje Espresso binnen handbereik!
Met de maalgraad controleer je hoeveel contacttijd er is tussen het water en de koffie. Een lange extractietijd betekent meer opgeloste stoffen en dus een bittere smaak en een wrang mondgevoel. Bij een kortere extractietijd komen juist de zuren vrij.
In deze video laat onze huisbarista je zien hoe je een correcte maalgraad voor Espresso kan herkennen én kan instellen.
Wat als je koffie...
Te zuur is?
- Maal fijner
- Verhoog de doorlooptijd
- Verminder de dosis koffie
Te bitter is?
- Maal groffer
- Verminder de doorlooptijd
- Verhoog de dosis koffie
Probeer beurtelings deze factoren aan te passen. Bekijk welke voor jou de juiste impact heeft. Experimenteren is key!
Met zo veel verschillende factoren die invloed hebben op de maalgraad en de smaak, is experimenteren de enige manier om tot het beste resultaat te komen. Ga aan de slag met een koffiemolen en proef het verschil tussen de maalgraden. Het gaat ten slotte om wat jij zelf lekker vindt!
Elke bereiding zijn maalgraad
Espresso: zeer fijn
Espresso heeft een fijne maling nodig. Naast de maalgraad zijn ook zaken als de druk van je machine en kwaliteit van het water bepalende factoren, evenals een gelijkmatige aantamping én juiste hoeveelheid van de koffie.
Gebruik zo 'n 7 tot 10 gram koffie voor 30 tot 35 ml water. Hanteer een extractietijd van 20 tot 30 seconden.
Filterkoffie: medium
Bij filterkoffie hangt veel af van de hoeveelheid water die je gebruikt.
Een goed uitgangspunt is 60 à 70 gram op ongeveer 1 liter water. Vind je de koffie te zuur, dan maal je fijner. Te bitter, dan maal je iets grover.
French Press: grof
De filter van de French Press heeft een grove maling nodig. Een te fijne maling verstopt de filter en maakt de drank troebel. Omdat je hier een grovere maling gebruikt, heeft de koffie ook wat langer de tijd nodig voor een optimale extractie.
Een goed uitgangspunt is 3 tot 5 minuten (afhankelijk van de gewenste sterkte) en een verhouding van 18 gram koffie op 350 ml water.
Ook voor andere slow coffees zit je met deze verhoudingen en groffe tot medium maling meestal goed.
Cold brew: extra grof
Koud zetten haalt al het lekkere uit koffie zonder de zuurheid of bitterheid die kan komen van warme extractie. Dit gebeurt door koude extractie.
Maal de bonen tot een grove maling, ongeveer de textuur van grove suiker. Een te fijne maling voor deze koffie zorgt voor een bittere cold brew.
Leer alles over Espresso in onze workshop
Ontdek de kunst van het beoordelen van Espresso-smaak en leer hoe je de koffiemolen nauwkeurig afstelt. Als Barista met een halfautomaat ontrafel je in deze hands-on workshop de geheimen achter de perfecte Espresso.
We duiken in alle cruciale factoren, van maalgraad tot watervolume, om je te leren hoe je de ideale Espresso kunt bereiden. Geen melkbereidingen hier - we concentreren ons op de wereld van zwarte koffie, met de focus op Espresso en Lungo. Na deze workshop ben jij de Espresso-expert!
Duur: 3 uur
Locatie: Coffee Experience Center, Wingepark 20, 3110 Rotselaar (vlak naast de E314, ruime gratis parking)