Voor 12.00 uur besteld vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf 50 euro (BE)
Gratis ophalen in onze JAVA shop

Nieuw: Rwanda Sholi koffie, door vrouwen voor vrouwen

Proef de kracht van zacht.

Ontdek onze nieuwe, verfijnde origine koffie, Rwanda. Geteeld door een Fairtrade coöperatieve opgericht door dertig vrouwen die opkomen voor hun rechten als koffieproducent én als vrouw. Een kracht die wij als JAVA Koffie graag de aandacht geven die ze verdient!


 

Abateraninkunga Ba Sholi 

 

Kortweg Sholi is een coöperatieve groep uit het Muhangadistrict in centraal Rwanda. Sholi werd in 2008 opgericht door 30 vrouwen uit de regio. Zij verenigden zich om hun koffie te commercialiseren, de lokale economie te stimuleren en op te komen voor hun rechten binnen hun gemeenschap.

Sindsdien heeft de coöperatie Fair Trade-, Rainforest Alliance- en biologische certificeringen behaald, is ze opgenomen in de Rwandese Cup of Excellence en heeft ze een collectieve wasplaats opgericht waar de koffie van de leden wordt verwerkt.

Aan het eind van de oogst wordt over de besteding van de Fairtrade premie gestemd door alle leden, die eerder hebben geïnvesteerd in zaken als herbebossing en onderwijs voor jonge kinderen.

Elk Sholi lid krijgt een koe, voor mest en melk, en een zorgverzekering. Vandaag telt Sholi 374 leden, waarvan bijna de helft vrouwen.

 

 
 
Cecile Mukagasana, één van de dertig vrouwen die in 2008 Abateninkunga Ba Sholi oprichtte.

"Alles is nu anders, dankzij de coöperatie."


“Ik kon mijn gezin niet onderhouden. Onderwijs voor mijn kinderen zat er niet in. De kans dat zij een beter leven zouden krijgen, was klein. Maar dat is nu allemaal anders, dankzij de coöperatie.”
Cecile Mukagasana, één van de dertig vrouwen die in 2008 Abateninkunga Ba Sholi oprichtte. 


 

Origine

De leden van Sholi, die halverwege de Rwandese hoofdstad Kigali en het Kivumeer in het westen liggen, verbouwen hoogwaardige Arabica koffie tot 2.200 meter boven de zeespiegel.

Sholi bevindt zich in een vruchtbaar gebied, waar de koffieplanten op grote hoogte groeien en overvloedige regenval krijgen. Dit in combinatie met een rijke bodem en een gematigd klimaat maakt het gebied ideaal voor de productie van hoogwaardige koffie.

Proces

In de oogstperiode (maart tot juni) leveren ze hun koffiebessen aan nabijgelegen verzamelpunten in het kleine district Muhanga. Daar worden de bessen gewassen, verwerkt en vervolgens op natuurlijke wijze in de zon gedroogd: fully washed en sun dried. Deze methode onthult verfijnde smaaktonen: floraal, fruitig, licht zoet en volledig in balans. 

De koffie wordt gedroogd midden in het regenseizoen. Van een uitdaging gesproken! Daarom wordt de koffie te drogen gelegd in een 'parabolic dry house', een soort serre die de koffie beschermt tegen de elementen. De koffie wordt daar regelmatig met de hand gekeerd voor een consistent droogproces.


 

Driedubbel duurzaam

 
JAVA gelooft in een duurzaam beleid dat rekening houdt met mens en wereld. Producten met de keurmerken Fairtrade, Rainforest Alliance en Bio-producten zijn daar één uiting van. Deze partnerships zorgen op lange termijn voor positieve veranderingen in het leven van koffieboeren en hun gezinnen, hun gemeenschap maar ook voor de ecosystemen waarvan ze afhankelijk zijn.
 

Concreet betekent dit... ​

  • Bio: Er worden geen kunstmatige meststoffen of chemische pesticiden gebruikten op de plantage.
     
  • Klimaatneutraal: De CO2-uitstoot wordt teruggebracht tot nul via reductie of compensatie van emissies in de koffieketen, van plantage tot winkelpunt.

  • Fairtrade: De koffieboeren krijgen gegarandeerd een minimumprijs als vangnet tegen zware marktprijsdalingen. Dankzij hogere koffieprijzen en Fairtrade premies hebben Sholi-leden ondermeer geld om hun bedrijf te laten groeien, mensen in dienst te nemen, vee aan te schaffen, huisreparaties uit te voeren en onderwijs te betalen voor hun kinderen.

    Dankzij de Fairtrade Klimaat Academie kunnen de koffieboeren regelmatig trainingen bijwonen over manieren om door de klimaatcrisis heen te blijven groeien. Dit kan gaan over het aanplanten van bomen, irrigatie, gewasdiversificatie en schone energie.   

Cecile Mukagasana, één van de dertig vrouwen die in 2008 Abateninkunga Ba Sholi oprichtte.
 

“Keurmerken laten zien dat je als coöperatie werk maakt van eerlijke prijzen, goede arbeidsomstandigheden, milieubescherming en het terugdringen van klimaatverandering. Certificering kost tijd en geld, maar het is de investering meer dan waard. Erkende keurmerken openen namelijk deuren op de internationale markt. En ze houden je scherp op je doel: een beter leven voor je leden en lokale gemeenschap.”


Aimable Nshimiye, General Manager Sholi

 

Fairtrade premies

Sholi coöperatieve zet haar Fairtrade premies in op verschillende projecten, onderverdeeld in drie grote categorieën:

Sociale projecten​

  • verbetering van het levensonderhoud,

  • aanleg van lokale infrastructuurwegen,

  • bouw van scholen en gezondheidscentra,​


Duurzaamheid

  • toename van zonne-energie.

  • coffee waste management

  • behoud van bossen door aanplanting van nieuwe bomen
  • behoud van biodiversiteit door land onaangeroerd te laten
  • training in agroforestry practices of boslandbouw en  biodiversiteitstechnieken
  • afvalwatermanagement 


Kwaliteit en productivieit

  • koffiekwaliteit,

  • productiviteits- en duurzaamheidsprojecten,

  • bewustzijn rond Fairtrade ,

  • composteren,

  • intern controlesysteem, onderhoud en uitbreiding

  • eigen koffieverwerkingsfaciliteiten: droogtafels, fermentatiebekken, ... 

JAVA's keuze voor Rwanda Sholi


De keuze voor deze nieuwe koffie is een logische, vertelt SHEO Kathleen. 

Kathleen Claes aan de koffiebrander

"We zijn bijzonder trots om onze nieuwe Fairtrade en Bio Rwanda koffie van Sholi te mogen voorstellen. De Sholi coöperatie werd oorspronkelijk opgericht in 2008 door 30 vrouwen. Vandaag bestaat de coöperatie uit 400 boerderijen, 3 wasstations en 451 leden waarvan 196 vrouwen.

Mijn overgrootmoeder verkocht in de jaren twintig koloniale waren. In 1935 volgde de eerste koffiebranderij. Hun dochters bouwden het bedrijf uit, samen met hun echtgenoten. In 2016 nam ik het roer over van mijn vader, waardoor er opnieuw een vrouw aan het hoofd staat. Ondernemerschap is elke dag opnieuw durven, vernieuwen en veroveren

Deze koffie is door vrouwen geteeld met als doel hun sociale en economische positie binnen hun gemeenschap te verbeteren, én die van hun leden.


Door vrouwen, voor vrouwen! Een superkracht die we met JAVA koffie graag ondersteunen."


Of mannen deze koffie ook zullen smaken?

"Uiteraard. Of je nu man of vrouw bent, we hebben allemaal wel een sterke vrouw in ons leven. Deze koffie is perfect om van te genieten samen met haar!"

Aan de slag!

De ideale zetmethode voor deze Rwanda? JAVA's Huisbarista Ina raadt Chemex aan. Dankzij deze slow coffee bereiding komt de florale, fruitige en licht zoete smaak optimaal vrij:

"Wist je dat, wannneer slow coffee afkoelt, er telkens meer smaken te proeven vallen? Dit komt omdat de tong bij hete temperaturen niet alle smaken kan opnemen. Het is dus zeker de moeite om even te wachten met proeven."


Recept 

De perfecte slow coffee zetten? Zorg voor Rwanda koffiebonen en een koffiemolen (of Rwanda gemalen koffie), Chemex Coffeemaker, filterpapier, gefilterd water, waterkoker, weegschaal en een thermometer. 
 

Maalgraad

Medium grof 

Gram koffie

20 g

Temperatuur water

93°C

Gram water

320 g

Doorlooptijd

3’20”

JAVA's Huisbarista Ina

Instructies

  1. Weeg 20 gram JAVA Rwanda Origine koffie af. Maal hem met de Hario handmolen medium grof, vergelijkbaar met kristalsuiker. 
  2. Breng gefilterd water aan de kook tot 93°C.
  3. Vouw de papieren filter en plaats in de chemex. Bevochtig de filter met een beetje warm water. Giet het water daarna weg.
  4. Doe de 20 gram gemalen koffie in de filter. Volg nu volgende stappen :
  • Laat bloomen (bevochtigen van koffiebed) met 40g water gedurende 30 seconden
  • Schenk verder op tot 160g water, wacht 30 seconden
  • Schenk verder op tot 320 g water
  • Verwijder de filter wanneer het koffiebed zichtbaar is of wanneer de doorlooptijd van maximum 4 minuten is bereikt
  1. Wals de koffie in de Chemex en schenk uit. Geniet ervan!

     

Alleen beschikbaar in de JAVA Webshop of JAVA Shop in Rotselaar