Klimaatneutrale koffie

We herleiden de CO2-uitstoot in de koffieketen tot nul

Koffie telen, verwerken, transporteren en branden kost energie. Hierbij komt CO2 vrij. Via reductie of compensatie van emissies in de koffieketen, brengen wij onze uitstoot terug tot nul. Zo realiseren we een impact op het milieu én steunen we concrete klimaatprojecten bij koffieboeren in het Zuiden.

 
 

CO2-Neutral Cycle

De weg naar een klimaatneutraal kopje

Vanaf september 2016 produceren we alle JAVA-Koffies klimaatneutraal. Dat betekent dat de klimaateffecten in de koffieketen tot nul zijn teruggebracht. Daarvoor doorlopen we een vier stappenplan. Eerst berekenen we de CO2-waarden, vervolgens verminderen we ze, waarna we de resterende CO2-waarden compenseren en communiceren.

CO2-Neutral Cycle
Video URL:
Currently supported:


Stap 1: Berekenen

Om een productieproces te realiseren dat honderd procent eerlijk én CO2 neutraal is, werd een grondige onafhankelijke audit uitgevoerd. Zo kunnen we nauwgezet onze voetafdruk terugdringen. In samenwerking met CO2-Logic brengen we de CO2-uitstoot van het hele productieproces in kaart: de carbon footprint. Hierbij worden alle aspecten van het productieproces in beschouwing genomen. Van de koffieplantage in het land van oorsprong tot het transport naar jouw winkelpunt.


Stap 2: Reduceren

Om een klimaatneutraal bedrijf te worden hebben we al enkele belangrijke stappen gezet. We bouwden in 2012 een nieuwe, energie-efficiënte koffiebranderij. Hier wordt rekening gehouden met extra warmterecuperatie, groene energiecontracten en meer led-verlichting.

Naar de toekomst toe pakken we ondermeer het sluikverbruik van elektrische toestellen aan. Ook buitenshuis gaat het reduce-plan verder. Opleidingen Eco Driving voor de medewerkers brengen de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen omlaag. Zo implementeren we meteen een nieuwe bedrijfscultuur die een verlaging van de ecologische voetafdruk stimuleert.
 

Stap 3: Compenseren

Ondanks de grote inspanningen van alle schakels in de koffieketen, blijft er onvermijdelijk een resthoeveelheid CO2. Het aandeel dat we niet kunnen reduceren, gaan we rechtstreeks compenseren bij de koffieboer in het Zuiden.

Daar gaat Fairtrade aan het werk met diverse duurzaamheidsprojecten die de uitstoot lokaal verminderen: Fairtrade koolstofkredieten. Deze credits zijn ontwikkeld in samenwerking met Gold Standard, een internationaal erkende organisatie met uitgebreide expertise in klimaatveiligheid en duurzame ontwikkeling.

Met deze nieuwe Fairtrade klimaataanpak krijgen de koffieboeren een eerlijke vergoeding voor de koolstofkredieten die ze genereren. Bovendien kiezen de boeren in het Zuiden zelf welke projecten voor hen interessant zijn, bijvoorbeeld het aanplanten van schaduwbomen waaronder de koffieplant groeit. Zo herleiden we aan het einde van de rit de klimaateffecten doorheen de keten tot nul, op een Fairtrade manier.

Stap 4: Communiceren

Transparantie is van cruciaal belang. Deze stappen communiceren we dan ook op onze verpakkingen en in de winkelpunten. Zo weet je dat ook jouw kopje koffie een verschil maakt!