Costa Rica de ideale bestemming voor koffieliefhebbers
Costa Rica, de ideale bestemming voor koffieliefhebbers, je kan er verschillende koffieplantages bezoeken en natuurlijk ook de nodige koffie drinken. Deze zomer koos de familie Claes Costa Rica als hun bestemming. Dankzij hun vakantie kon de familie Claes met nog meer expertise terug aan de slag. En deze delen ze graag met jou!
Tijdens hun vakantie heeft de familie drie plantages bezocht, namelijk:
- Doka Estate Costa Rica Coffee | Valle Central
- Haciënda Alsacia Coffee farm | Valle Central
- La Esperanza in Arenal | Guanacaste
Wist je dat het in Costa Rica voor 2018 illegaal was om Robusta te verbouwen?
Van 1988 tot 2018 was Robusta verboden in Costa Rica, dit om de productie van Arabica, de betere en meer winstgevende koffieboon, te stimuleren.
Costa Rica
In tegenstelling tot andere koffielanden waar de bessen slechts één keer per jaar worden geoogst, slaagt Costa Rica erin drie keer per jaar koffie te oogsten. Dankzij de perfecte groeiomstandigheden en de uitgestrekte landoppervlakten kan dit land vaker oogsten dan andere delen van de wereld.
Het klimaat
Costa Rica kent slechts twee seizoenen: een droog en een regenseizoen, de perfecte combinatie voor de koffieteelt. Het hele jaar door varieert de temperatuur slechts een tiental graden, tussen 17 en 28 °C. Met een gemiddelde regenval tussen 2000 en 3000 millimeter.
De perfecte groeiomstandigheden voor Arabicabonen.
De bodem en hoogte
De bodem van Costa Rica is perfect voor koffie vanwege de rijke bodem die het resultaat is van actieve vulkaanuitbarstingen. De as bemest het land rond de vulkanen, waardoor de bodem zeer vruchtbaar is voor de landbouw.
Meer dan 80% van de meest populaire koffieproducerende gebieden liggen tussen 800 en 1.600 meter en.
Valle Central in Costa Rica
Een van de acht koffieregio's in Brazilië, wordt in twee delen verdeeld door de Continentale Scheiding die wordt gevormd door twee vulkanische heuvels die tussen de stad Cartago en de hoofdstad San José liggen.
Over het algemeen leveren de koffiebonen uit deze regio evenwichtige kopjes op, met smaken als chocolade en fruit en aroma's als honing. De intensiteit varieert afhankelijk van de hoogte waar de koffiebessen groeien.
Valle Central bestaat uit de provincies San José, Heredia en Alajuela. De eerste koffieplantages van Costa Rica werden in deze regio aangelegd. Vervolgens werden ze naar de andere zeven koffieregio's gebracht.
Doka Estate Costa Rica Coffee | Alajuela
De grootste koffieplantage van Costa Rica in Alajuela bestaat al meer dan 60 jaar. En is nog steeds onder de uitbouw van de familie Vargas.
Met de rijke geschiedenis en kennis van de familie krijg je een heel goed beeld van alle verschillende stadiums van het proces: scheiding van de kwaliteiten, pellen, fermentatietanks en drogen van de bonen. Zelf het proeven van de koffie.
De oudste ‘Wet mill’ van Costa Rica (UNESCO 2014), als ook de bijhorende machines die meer dan 120 jaar oud zijn, kan je er ook bewonderen. Na afloop van de rondleiding kan je genieten van lekkere koffie die daar te plaatsen voor eigen gebruik ook geroosterd wordt.
Wat is een Wet Mill?
Ook wel washing stations genoemd in andere landen. Is de stap die volgt op de oogst, namelijk nat malen. Deze stap zorgt ervoor dat de vrucht van de koffiebes gescheiden wordt van de o zo kostbare boon binnenin. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, met behulp van verschillende machines en technieken. Een van de meer gebruikelijke benaderingen is het gebruik van een pulper. Deze trommel met spijkers scheurt de pulp van de koffie van de bonen, die vervolgens in een tank vallen. De koffie gist in deze tanks om de resterende vruchten los te maken, zodat de bonen vervolgens grondig kunnen worden gewassen.
Haciënda Alsacia Coffee farm | Alajuela
Op nog geen uur rijden van San Jose vind je deze prachtig gelegen Haciënda tegen de helling van de Poas vulkaan. Hier gebeurt zeer veel onderzoek naar de verschillende soorten koffieplanten om de beste en meest aangepaste soorten te kunnen selecteren en telen voor de toekomst.
Het spectaculairste aan deze koffieplantage is het uitzicht op een schitterende waterval die zich op de helling tussen de koffieplanten ontspringt.
Guanacaste
De koffieplantages in deze regio bevinden zich tussen bergachtige gebieden met de koele temperaturen van de centrale vulkanische en Guanacaste bergketens.
De meeste koffietelers zijn kleine producenten.
Omdat de teelt plaatsvindt in gebieden met hoge temperaturen, ligt ongeveer 85% van de plantages in de schaduw van bossen. Deze productie staat bekend als "duurzame koffieteelt".
La Esperanza in Arenal
Jaren geleden is deze plaatselijke familie gestart met het aanleggen van een plantage, op vraag van de overheid. De oogst en de bijhorende kosten vielen echter tegen, waardoor ze hun koffiebonen niet konden verkopen.
De kleine familiale plantage verwerkt hun koffie op een heel traditionele manier. Na het plukken worden de rode bessen in een emmer met water geplaatst (vergelijkbaar met de 'Wet Mill') alles wat boven drijft, is van slechte kwaliteit. Na het wasproces wordt het vruchtvlees met een stamper van de boontjes gescheiden. Voor de bonen geroosterd worden op het houtvuur worden ze eerst te drogen gelegd in de zon.